Ájurvéda a bylinky

Byliny a koření v ájurvédě - informace zde uvedené mají informační charakter, jak je na dané byliny pohlíženo z pohledu ájurvédy.

 Informace umístěné na těchto webových stránkách poskytují informace pouze z pohledu tradiční ájurvédy a ájurvédského myšlení, není je však možné zaměňovat za léčebné či zdravotní tvrzení ve smyslu zákona č. 40/1995 Sb.

 nařízení EU č. 1924/2006.

Strava s nízkým obsahem bílkovin oslabuje tělo. Strava s vysokým obsahem živočišných bílkovin však tělem prochází pomalu ( masu trvá zhruba 3 dny, než je plně stráveno a opouští systém ). Ájurvéda činí tato jídla stravitelnějšími pomocí bylin a koření.

Anýz - má sladkou a současně ostrou chuť. Semena povzbuzují chuť k jídlu a trávení. Mnoho anýzu vyvolává únavu.

Bazalka - dle ájurvédy poskytuje energií lásky, posiluje víru, soucit a jasnost. Můžeme ji pěstovat doma pro její čistící účinek. Doporučuje se při vyvolání pocení, působí pozitivně při odstranění horečky a nachlazení, posiluje nervovou tkáň a zlepšuje paměť. V kombinaci s medem je možno ji užívat na podporu jasné mysli.

Citronová tráva - podporuje trávení. Je vhodný užívat při horečce, má protizánětlivý účinek.

 Chilli - ostré, zahřívá tělo. Rozšiřuje cévy a zvyšuje srdeční tep. Podporuje prokrvování a dodává více tepla. Zahřáté tělo zvyšuje spotřebu energie.

Fenykl - je jedno z nejlepších koření pro zažívání. Uklidňuje nervy a podporuje duševní čilost. Ostře sladká semena působí proti nadýmání, křečím, plynatosti a kolice. Při zápachu z úst je možno žvýkat fenykl. Podporuje laktací a kojící ženy ho mohou také pít, aby omezily střevní potíže u dětí.
Dobře se kombinuje s kmínem a koriandrem.

Heřmánek - je to oblíbená bylina, která má celou řadu terapeutických hodnot. Harmonizuje emoce, doporučuje se na bolesti nervového původu.

Hřebíček - toto ostré koření dezinfikuje. Pomáhá při nachlazení, především při suchém kašli a bolesti hlavy.Posiluje imunitní systém a nervovou soustavu. Dále podporuje produkci trávicích enzymů a posiluje tak celkově trávení. V Indií se dále používá k čištění zubů nebo při zánětech dásní.

Ibišek -  má pozitivní účinky na pleť. Květy Ibišku se také hodí jako letní nápoj pro snižování tepla.

Jalovec - bobule jalovce zlepšují trávení.

Jetel - příjemně chutná a má mírné posilující účinky. Vhodný pro čištění krve a při stavech ochablosti.

Kardamon - je rozšířený jako vánoční koření do cukroví. Podporuje trávení. V kombinaci s fenyklem má uklidňující účinky. Právem se mu také říká "Král koření" - rozjasňuje mysl a pozvedá radost ze života. Dále působí jako protilátka proti hlenotvorné tendenci mléčných výrobků a často se tak vaří společně s mlékem. Kardamonový čaj je vhodný pít také při bolesti hlavy způsobené špatným trávením. Je vhodný i pro děti, těhotné a kojící ženy.

Kmín - má výraznou vůni a lehce nahořklou chuť. Semena podporují trávení a doporučuje se užívat také při nadýmaní. V kuchyni by se měl přidávat zejména do těžce stravitelných či tučných pokrmů ( vepřová pečeně, salát z bílého zelí apod. ). Povzbuzuje chuť k jídlu a je prospěšný pro žaludek, játra a střeva.

Koriandr - je vhodný především v období nachlazení a kašle, má pozitivní vliv na křeče i zažívání. Doporučuje se také v případě potíží s alergeny. Podporuje rovněž duševní jasnost, zlepšuje náladu a paměť, pomáhá od letargie a úzkosti. U kojících matek má pozitivní vliv na koliku dětí.

Kurkuma - má ostrou, hořkou chuť a zahřívající účinky na tělo. Řadí se mezi přírodní antibiotika, pomáhá posilovat trávení a je výborná na kožní potíže. Své využití má také v procesu hojení ran. Nedoporučuje se užívat v těhotenství.

Květy jasmínu - jsou silně chladivé a uklidňující. Posilují lymfatickou soustavu. Je vhodný užívat při horečce. Působí na psychiku a zanechávají mysl otevřenou.

Lékořice - omlazující a regenerující bylina. Pomáhá harmonizovat účinky ostatních bylin. Zmírňuje kyselost, pálení žáhy a špatné trávení. Zlepšuje odolnost organismu vůči psychickému i fyzickému stresu. Nedoporučuje se užívat v těhotenství. 

Máta -  Má mírný tišící účinek na nervy a smysly. Mírní také nachlazení a bolesti v krku, snižuje horečku Je vhodná při duševním a emocionálním napětí.

Med - podporuje trávení.Je vhodné jej kombinovat s bylinkami, zejména pak s těmi, které mají tonizující účinky a napomáhají vykašlavání. Med zlepšuje chuť bylin a zesiluje jejich účinnost. Neměl by se však konzumovat ve velkém množství ( může nadměrně stimulovat slinivku ). Není vhodné ho tepelně ošetřovat ( používat při pečení apod. ).

Muškátový oříšek - podporuje trávení, uklidňuje a poskytuje osvěžující spánek. Podporuje vzrušení a slabou koncentraci. Je vhodný užívat při syndromu neklidných nohou.

Pepř - povzbuzuje a podporuje chuť k jídlu. Zahřívá a podporuje prokrvování, zlepšuje trávení a aktivuje játra. V kombinaci s medem a dalším indickým kořením se osvědčil i při nachlazení a odstranění hlenů.

Pískavice řecké seno - ve střevech pomáhá eliminovat plyny a záněty. Doporučuje se také při bolestí v krku. Dále je bylina vhodná při vyčerpanosti - zejména nervové.

Pupečník asijský - tato bylina v sobě zahrnuje kombinaci sladké, hořké i trpké chuti. Efekt po strávení je sladký. Označuje se jako nervové tonikum. Má povzbuzující účinek pro mozek a srdce, stimuluje imunitu. Rovněž posiluje pameť, koncentraci a celkově zklidňuje duševní neklid.

Růže ( květy ) - přinášejí úlevu od horkosti a překrvení. Růžová voda otevírá mysl, srdce a působí chladivě. Je také známá jako květina lásky a oddanosti.

Skořice - kůra stále zeleného stromu skořicovníku cejlonského je ostrá a sladká. Posiluje a regeneruje oběhový systém. Jedná se o pozoruhodné indické koření, které zvyšuje vnitřní teplo, a proto je vhodným prostředkem při nachlazení a chřipce ( účinná také v kombinaci se zázvorem ). Skořice dále zlepšuje náladu, zvyšuje odolnost proti stresu, odstraňuje únavu a skleslost. Podporuje chuť k jídlu.Čistí krev, mírní bolesti a podporuje sexuální apetit. Je výborný doplněk ke sladkým dezertům, jelikož pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Nedoporučuje se používat ve velkých dávkách v těhotenství. Ve větším množství při kojení může omezit produkci mateřského mléka. 

Šalvěj - působí proti pocení ( specificky proti nočnímu pocení ). Brání nadměrné tvorbě hlenu v nosní sliznici. Potlačuje sekreci mléčné žlázy.
Má zvláštní schopnost odstraňovat emocionální bloky z mysli a podporovat klid a jas. Také se doporučuje užívat jako kloktadlo na bolavý krk.

Zázvor - sušený má ostrou chuť a po převaření se jeho účinky ještě zesílí. Působí protizánětlivě a antibakteriálně. Zahřívá, odbourává zbytky trávení, podporuje zažívání. Doporučuje se na žaludeční potíže, nevolnost, nadýmání a nechutenství. Zázvorový čaj je vhodný pít při nachlazení a akutních respiračních onemocněních. Organismu navrácí síly po prodělaných nemocech, má pozitivní vliv na otoky a ztuhlost kloubů. U můžu pozitivně působí při sexuálních aktivitách a zvyšuje potenci. Zázvor se také využívá v těhotenství proti ranní nevolnosti ( v těhotenství se nedoporučují vysoké dávky ).

Ženšen - používá se ke zvýšení energie a proti únavě. Zlepšuje pocit tělesné i duševní pohody a životní síly.

Koření a bylinky pro děti :

Pěstujte již od mala lásku dětí k bylinkám a přírodě obecně ( podpora procházek, výletů a pobytů v přírodě ). Děti tak získají vztah ke zdravému životnímu stylu a zájem o své zdraví jim nebude cizí. 

Koření reguluje látkovou výměnu a proto se může používat i pro děti.

Vhodné je především teplé, sladké koření např. zázvor, skořice, kardamon, koriandr, fenykl. Dále pak jemné koření jako kurkuma, kmín, mateřidouška, máta nebo bazalka.


Bazalka, mateřidouška, máta - ke zlepšení činnosti mozku a smyslových orgánů
Fenykl, kardamon, kmín - při plynatosti, nadýmání a bolestech břicha


Pro lepší růst kostí, zubů a vlasů je vhodné užívat také ibišek, lékořici nebo sezamová semínka.


S opatrnosti je nutno u děti užívat hřejivé koření - jako chilli, červený a černý pepř. Může vyvolat podráždění sliznice žaludku a zvýšit sekreci hlenu.

Šest chutí v ájurvédě :

V ájurvédě se sleduje nejen působení byliny při trávení, ale také její chuť.

Sladká :

Sladkou chuť má většina lidí ráda, jelikož uklidňuje a uspokojuje. Přirozeně sladká jídla ( nikoliv s přidaným rafinovaným cukrem ) zklidňují tělo i mysl a mají výživnou hodnotu. Vedou k pocitu sytosti. Podporují růst, sílu a zvyšují váhu těla. Sladké potraviny posilují energií a vitalitu, zvlhčují pokožku a vlasy, vyživují smyslové orgány a dávají nám pocit štěstí. I zde však platí přísloví : všeho s mírou.
Přílišné užívání si sladké chuti může vést k letargií, nadváze, obezitě a sklonům k zácpě.Nadměrná spotřeba sladkého také zvyšuje samolibost, ochlazuje hněv a uklidňuje úzkost.
Sladké byliny a koření : fenykl, muškátový oříšek, máta, kardamon, kořen kostivalu, bazalka, lněná semena, lékořice a skořice. Sladidla : cukr, javorový sirup a med.

Kyselá :

Kyselá jídla a byliny mají osvěžující účinek, stimulují mysl, napomáhají vylučování odpadních produktů, zvyšují tvorbu slin a dalších trávicích šťáv. Zvyšuji chuť k jídlu a podporují trávení.
Při nadměrném požívání mohou zapříčinit nedostatečné trávení nebo pálení žáhy.
Poté, co jsou strávená, vyvolávají kyselá jídla touhu po dalším - ať už jídle nebo nabývání věcí všeobecně. Přehnaná konzumace vede k závislosti, která se může projevovat snižováním hodnoty věci, po které toužíme ( syndrom kyselých hroznů ).
Kyselé byliny, koření a ovoce : granátové jablko, citrusové plody a kyselá jablka, maliny, borůvky, ostružiny, šípky a plané růže.


Slaná :

V malém množství slaná chuť podporuje chuť k jídlu, trávení a vstřebávání. V malém množství také napomáhá vylučování odpadů. Slaná chuť je spojována s elánem do života, může mít zklidňující účinek a redukovat tendence k úzkostlivosti.
Příliš mnoho soli však má vliv na svalovou slabost, vyčerpání nebo předčasnému stárnutí ( vrásky, šedivění ). Přesolená jídla způsobují zadržování vody v těle.
Menší množství soli otevírá blokované kanály a podporuje touhu mysli po intenzivních zážitcích. Záliba ve slaném vede k požitkářství.
Slané byliny a koření : hnědé mořské řasy,sůl kamenná a mořská sůl, eww koprová, kmínová a koriandrová semínka.


Ostrá :

Pálivá jídla a byliny podporují tvorbu trávicích šťáv a pomáhají ničit bakterie. Zahřívací účinek způsobuje slzení a nosní sekreci, zrychluje krevní oběh a zesiluje pocení. Ostrost je spojována se sklonem k nadšení a vzrušení. Pálivost zvyšuje motivovanost, podporuje schopnost vlastního projevu. 
Nadměrné užívání může však způsobit průjmy, pálení žáhy nebo suchost kůže.
Ostré byliny a koření : česnek, zázvor, černý pepř, kajenský pepř, čertovo lejno ( ločidlo ), hřebíček, šafrán, šalvěj, kurkuma.


Hořká :

Hořká jídla a byliny potlačují záněty a pomáhají v období horečky a kožních chorob. Odbourávají tuk, snižují pocení a tvorbu hlenu, mají pozitivní vliv na udržení pevné kůže. Na mentální a emocionální úrovni je hořká chuť spojená s nespokojenosti, která vede k touze po změně. Polykání hořkých pilulek obrazně znamená procitnutí ze sebeklamu a postavení se tváří v tvář realitě. 
Příliš mnoho hořkého však může oslabit tělo i mysl.
Hořké byliny a koření : heřmánek, čekanka, listy pampelišky, koriandr, pískavice ( řecké seno ), aloe.

Trpká :

Jídla a byliny, které chutnají trpce, snižují tvorbu slin a dalších sekretů a způsobují pocit suchosti a staženosti v ústech. Stahuji a napínají všechny části těla, např. nadbytečného hlenu. Jejich vlastnosti podporují hojení ran a mají pozitivní vliv při krvácení. Mají vysoušecí účinky, redukují množství přebytečné vody. Působí na nadměrné pocení a slinění.
Nicméně nadměrné užívání trpkých jídel a bylin brzdí tvorbu vylučování a tak může způsobovat zadržování toxinů v těle.
Na mentální a emocionální rovině má trpká chuť ochlazující a očišťující účinky, ale nadbytek je spojen s introverzí a oslabením vzrušení a nadšení.
Trpké byliny, koření a potraviny : fazole a luštěniny, růže, jasmín.

Ájurvédska terapie bylinami využívá vůni a barev. Aroma v nás brzo navodí pocity a dojmy :


Silná, pronikavá vůně jako máta, hřebíček, zázvor, eukalyptus nebo skořice - povzbuzují a snižují letargií.


Lehké, sladké vůně jako máta, meduňka, heřmánek, levandule nebo citronová tráva - uklidňují.

 

 

 

Při vytváření webových stránek jsem využila níže uvedenou literaturu, kterou zároveň doporučuji jako zajímavé čtení v oblasti ájurvédy a bylin :

McIntyreová Anne : Ájurvéda od A do Z, přeložil Petr Sumcov. Praha : Metafora, 2013.
Dr. David Frawley a Dr. Vasant Lad : Rostliny v ájurvédě. Praha : Volvox Globator, 2016.
Dr. Shaun Matthews : Umění vyváženého života podle tradice ájurvédy. Praha: ANAG, 2018.
Martina Doležalová Zisková : V ájurvédské kuchyni. Praha : 2016.
Dr. Elisabeth Veit : Ájurvéda. Olomouc : Fontána, 2005.